En ny början och två verk

Hej! Det var ett tag sen, igen. 30:e oktober närmare bestämt. Då skrev jag om augusti och vad jag gjorde då. Ett vanligt förekommande format på denna blogg, dvs om något som hände för väldigt länge sedan t.ex en resa för ett år sen. 
 
Men! Nu är det dags för lite förändring. Nystart på denna blogg helt enkelt. För det är ju väldigt roligt att skriva, även om det är en hemtenta om platser och gränser i 1800-tals litteraturen. Tycker det är viktigt att hålla uppe skrivandet, för att bli bra på att skriva. Efter två litteraturmoment denna hösttermin har jag blivit inspirerad till att fokusera på böcker och text. Som blivande svensklärare tycker jag att en bör vältra sig i litteraturen, för att kunna inspirera sina framtida elever att läsa. Det är mitt mål i alla fall. 
Sen är det ju såklart kul att läsa själv.
Förmodligen kommer det gamla vanliga också att bloggas om; vardag, resor och annat sköj. 
 
Men låt mig börja med de två första böckerna jag har läst ut 2020. Började med dessa i december som var till 1800-tals litteratur-momentet. Det har jag just avslutat med en redovisning om pikareskoromaner med dessa två verk (och Dracula) samt med en hemtenta, där jag jämförde början av Röda rummet, med slutet av Pappa Goriot där jag använde mig av den abstrakta tröskeln som utgångspunkt för analysen. Vi får se om ca 15 dagar hur det gick med den. 
Röda rummet av August Strindberg. Handlar om Arvid Falk som säger upp sig som ämbetsman för att istället bepröva den litterära banan, tillsammans med hans vänner som skildrar artist- och författarlivet samt hänger i olika salonger och dricker punsch. 
I den här versionen med fina illustrationer.
Men så här är den finare. Mer passande. 
Jag började läsa denna innan 1800-tals-momentet hade börjat. Tyckte då att den var rätt så svår att läsa, språket är ju lite äldre ("de sutto sig ner"). Men efter att ha plöjt fyra andra romaner från 1800-talet kom jag in i, jag vill säga, rytmen och läsning flöt på enklare.
 
Däremot var det en hel del som flög över huvudet på mig. Regler och etiketter för hur personer förde sig och betedde sig förr, att de kunde skapa mycket drama av väldigt lite, gjorde att jag inte förstod allt. Levde en under 1800-talet var nog det mesta, av det jag inte förstod, rimligt. Så jag tyckte nog att den var lite tråkig, både under tiden jag läste den och när jag var färdig. Men genom att berabeta och diskutera den samt jämföra med andra verk kom den att sjunka in. Jag har även insett tillslut att jag inte behöver förstå allt för att ändå kunna uppskatta den. 
Denna kan en ta och läsa. Det är ändå den svenska litterturens första moderna roman. 
Till det andra verket - Pappa Goriot av Honore de Balzac. Handlar om Eugene de Rastignac, juridikstuderande ung man, boende på det sunkiga pensionatet Vauquer i Paris. Han förälskar sig i Delphine och faller handlöst för den rikedom och glans hon lever i, han vill också göra sig ett namn bland de rika! 
 
Pappa Goriot är far till Delphine och Anastasie. Han vill bara bli älskad av sina döttrar och gör vad som helst för dem - säljer allt han äger, för att de ska bli lyckliga. Men det visar sig att döttrarna främst bryr sig om fadern när det handlar om pengar. 
Denna bok tyckte jag om! Intrigen är spännande och karaktärerna kluriga. Jag blev arg, irriterad, upprörd. Mycket känslosam och ville typ hytta med näven åt kapitalism och överklassen även fast jag inte är så insatt i sånt. Boken är bara ca 270 sidor, men full av oväntade vändningar.  
 
Två verk som skildrar det höga och det låga livet i Stockholm respektive Paris. Läs vettja!
Allt, Litteratur | böcker, pappa goriot, röda rummet | | Kommentera |
Upp